Reverse

Auteur(s): Thomas Eurlings en Arthur Japin
Verwacht op: oktober 2024
Taal: Engels
Pagina's: 552
Afmetingen: 150 x 210 mm
Uitvoering: Hardcover
ISBN: 9789462265165
Jaartal: 2024
Uitgever: Lecturis
Ontwerp: Mainstudio

REVERSE verkent de achterzijde van portretbustes, gecreëerd door de Nederlandse product- en interieurontwerper Thomas Eurlings. Zijn fascinatie ontstond na het zien van een foto van de achterkant van een buste van Marie Antoinette in het Museum of Modern Art in Houston (afgebeeld op cover). De achterkant, rijk aan details zoals krullen, vlechten, parels en linten, heeft een modern silhouet. Eurlings vond het intrigerend dat je de details kon verkennen zonder dat iemand terugkijkt, wat afstand en intimiteit creëert.

Arthur Japin schreef het voorwoord voor REVERSE. “Reverse is uniek omdat het ons bewust maakt van iets dat er altijd al was, maar waar we nu anders naar kijken. Eurlings nodigt lezers uit om kunst vanuit een nieuw perspectief te bekijken.”
In REVERSE heeft Eurlings bijna 200 beelden gecureerd in 20 hoofdstukken. Deze variëren in periodes, materialen, technieken of groepen. De oudste buste is van Akhenaton uit het oude Egypte en de meest recente van koning Charles III uit 1981, toen hij nog prins van Wales was. Hoewel het boek vele eeuwen beslaat, is het vooral een visuele reis die een nieuw perspectief biedt op portretbustes. Eurlings’ inleidingen geven historische context, inzicht in materiaal en techniek, en zijn aangevuld met persoonlijke observaties.
“Voor beeldhouwers wordt de voorkant van een portret bepaald door de regels van gelijkenis, decorum en status. De achterkant daarentegen biedt veel meer vrijheid. Het is het vaak over het hoofd geziene domein in de kunstgeschiedenis van kalende kruinen en fantasierijke haarvlechten, sierlijk hangende hoofddoeken en hobbelige nekrimpels, evenals steunen en onvoltooide oppervlakken. Daar vinden we de sporen van de handen van de beeldhouwer in hun puurste vorm.”
— Frits Scholten, Senior Conservator Beeldhouwkunst, Rijksmuseum Amsterdam

Thomas Eurlings (Leiden, 1983) is een Nederlandse ontwerper, afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Zijn studio, ThomasE. Creations, ontwerpt interieurproducten, sieraden en volledige interieurs. Hiernaast is Eurlings een
fervent kunstverzamelaar met een bijzondere interesse in fotografie.
Reverse is zijn eerste boek, waarmee hij een frisse kijk wil bieden op het concept van de portretbuste. Hij nodigt de lezer uit om een nieuwe dimensie in deze sculpturen te ontdekken, waarbij de achterkant net zo boeiend is als de voorkant.