Kairos

60,00

Auteur(s): Theo Derksen, Stef van Bellingen
Verscheen op: 5 oktober 2024
Taal: Nederlands en Engels
Pagina's: 232
Afmetingen: 240 x 320 mm
Uitvoering: softcover
ISBN: 9789462265196
Jaartal: 2024
Fotografie: Theo Derksen
Uitgever: Lecturis
Ontwerp: Buro Bertus

Met een carrière van decennia heeft Derksen een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn vermogen om de essentie van het moment te vangen, gecombineerd met zijn kijk op de wereld, resulteerde in een bijzonder portfolio.

Zijn boek Kairos markeert een belangrijke mijlpaal in dat oeuvre. Het is een verzameling van 88 zorgvuldig geselecteerde zwart-witfoto’s uit het werk gemaakt op midden-formaatfilm vanaf 1997 tot en met 2006. De beelden zijn op diverse locaties genomen, waaronder China, India, de VS, het VK, Nederland, Duitsland, Italië, Mexico, Egypte, Roemenië, Thailand, Syrië en Rusland. Deze nooit eerder gepubliceerde collectie vertegenwoordigt niet alleen een artistieke keuze, maar ook een voor Derksen belangrijk moment: het is de laatste serie zwart-witfoto’s die hij in het analoge tijdperk maakte vόόr zijn overstap naar de digitale kleurfotografie.

Zijn verkenning van de mogelijkheden van de digitale fotografie resulteerde in zijn eerste publicatie in kleur, Disneyfication. Dat boek, in 2019 door De Volkskrant verkozen tot een van de 10 beste Nederlandse fotoboeken, markeerde een nieuwe fase in zijn fotografische benadering.

Stef Van Bellingen schrijft over Derksens werk:

“We turen allemaal wel naar de werkelijkheid, maar Theo Derksen leest erin.  Als fotograaf trekt hij scheidslijnen in de ruimte en in de stroom van de tijd die door zijn denkbeeldig kader glijdt en geeft hij gewicht aan voorbijtrekkende gebeurtenissen. Derksen jaagt op een precies moment, op een kwalitatief ogenblik. Zijn jacht is een alert wachten tot het fenomeen tijd spontaan een aparte ontmoeting voor hem regisseert. In die ene tel worden zijn beelden met een klik op de camera geboren.  Wat Derksens foto’s zo bijzonder maakt, is dat alles – zoals het leven zelf – vanuit het meest nietige vertrekt.”

Theo Derksen volgde een 4-tal jaar bouwkunde, werkte enige tijd als planologisch tekenaar en studeerde daarna fotografie  en audiovisuele vormgeving aan St. Joost in Breda. Hij begon zijn carrière als stagiair bij de gerenommeerde Magnumfotograaf Ernst Haas. Zijn werk kreeg al snel erkenning, nationaal en internationaal, wat resulteerde in tentoonstellingen, publicaties en prijzen zoals de Kodak Award en de Dunhill Award. Daarnaast ontving hij ondersteuning van o.a. Polaroid, Kodak, de Bibliothèque Nationale de France, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Provincie Limburg en de stad Weert. Zijn werk is ook opgenomen in diverse collecties wereldwijd.

Naast zijn werk als fotograaf leverde Derksen een bijdrage aan het fotografieonderwijs. Gedurende 25 jaar, van 1990 tot 2015, was hij parttime hoofdvakdocent fotografie en docent onderzoek aan het Maastricht Institute of Arts waar hij ook deel uitmaakte van het management van de afdelingen Visuele Communicatie en Mediavormgeving & Technologie. Derksen was ook gasthoogleraar aan diverse Europese onderwijsinstellingen.

 

Extra informatie

Gewicht 1500 g
ISBN

9789462265196