Binnenkort verkrijgbaar in het Nederlands en Engels –
In samenwerking met het Nederlands Fotomuseum: geeft Lecturis Ellen Thorbecke – van Peking tot Parijs uit. Deze monografie vertelt het verhaal van Ellen Thorbecke (1902-1973), die een unieke positie in de internationale fotografie innam. Het boek toont een zeldzaam beeld van het dagelijks leven in Beijing, Shanghai, Hongkong, Parijs en het Midden-Oosten in de jaren dertig en veertig. Plekken waar Thorbecke gedurende haar leven heeft gewoond en gewerkt en die de leidraad vormen van het boek.
In 1931 vertrok Ellen Thorbecke naar China. Voor deze reis schafte ze haar eerste camera aan. Van huis uit journalist ontwikkelde Thorbecke zich tot een meeslepende fotograaf die haar foto’s voorzag van betrokken observaties over de mensen en plekken waar ze kwam. Ze maakte reportages in levendige candid stijl met oog voor de vitaliteit van het straatleven en realiseerde diverse fotoboeken waaronder Peking Studies (1934) en People in China (1935).
Haar visuele verhalen maken haar oeuvre, een van de parels uit de Collectie van het Nederlands Fotomuseum tot een uniek tijdsdocument. Haar kleine maar bijzondere fotoarchief is in 2008 aan het museum toevertrouwd en bestaat uit 638 zwart-wit negatieven, waarvan 166 gemaakt in China. De beelden die Thorbecke maakte zijn nu nog relevant vanwege haar menselijke, directe en onbevooroordeelde manier van kijken.
Het boek verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Ellen Thorbeckes China die (onder voorbehoud) van 4 juni tot en met 3 oktober 2021 te zien is in het Nederlands Fotomuseum. Het is de eerste monografie in een doorlopende reeks over de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Eerder verschenen publicaties met overzichtswerken van groepstentoonstellingen Sterke verhalen en Rotterdam Werkt! en binnenkort verschijnt De Eregalerij van de Nederlandse fotografie.